Fair cake-cutting in practice


Kyropoulou, Maria ; Ortega, Josué ; Segal-Halevi, Erel


[img]
Vorschau
PDF
dp18053.pdf - Veröffentlichte Version

Download (1MB)

URL: https://madoc.bib.uni-mannheim.de/48255
URN: urn:nbn:de:bsz:180-madoc-482554
Dokumenttyp: Arbeitspapier
Erscheinungsjahr: 2018
Titel einer Zeitschrift oder einer Reihe: ZEW Discussion Papers
Band/Volume: 18-053
Ort der Veröffentlichung: Mannheim
Sprache der Veröffentlichung: Englisch
Einrichtung: Sonstige Einrichtungen > ZEW - Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung
MADOC-Schriftenreihe: Veröffentlichungen des ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) > ZEW Discussion Papers
Fachgebiet: 330 Wirtschaft
Fachklassifikation: JEL: C71 , C91 , D63,
Freie Schlagwörter (Englisch): Cake-cutting , Selfridge-Conway , cut-and-choose , envy , perceived fairness , preference manipulation , experimentation and learning
Abstract: Using a lab experiment, we investigate the real-life performance of envy-free and proportional cake-cutting procedures with respect to fairness and preference manipulation. We find that envy-free procedures, in particular Selfridge-Conway, are fairer and also are perceived as fairer than their proportional counterparts, despite the fact that agents very often manipulate them. Our results support the practical use of the celebrated Selfridge-Conway procedure, and more generally, of envy- free cake-cutting mechanisms. We also find that subjects learn their opponents' preferences after repeated interaction and use this knowledge to improve their allocated share of the cake. Learning reduces truth-telling behavior, but also reduces envy.




Das Dokument wird vom Publikationsserver der Universitätsbibliothek Mannheim bereitgestellt.




Metadaten-Export


Zitation


+ Suche Autoren in

+ Download-Statistik

Downloads im letzten Jahr

Detaillierte Angaben



Sie haben einen Fehler gefunden? Teilen Sie uns Ihren Korrekturwunsch bitte hier mit: E-Mail


Actions (login required)

Eintrag anzeigen Eintrag anzeigen