Fair cake-cutting in practice
Kyropoulou, Maria
;
Ortega, Josué
;
Segal-Halevi, Erel
URL:
|
https://madoc.bib.uni-mannheim.de/48255
|
URN:
|
urn:nbn:de:bsz:180-madoc-482554
|
Dokumenttyp:
|
Arbeitspapier
|
Erscheinungsjahr:
|
2018
|
Titel einer Zeitschrift oder einer Reihe:
|
ZEW Discussion Papers
|
Band/Volume:
|
18-053
|
Ort der Veröffentlichung:
|
Mannheim
|
Sprache der Veröffentlichung:
|
Englisch
|
Einrichtung:
|
Sonstige Einrichtungen > ZEW - Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung
|
MADOC-Schriftenreihe:
|
Veröffentlichungen des ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung) > ZEW Discussion Papers
|
Fachgebiet:
|
330 Wirtschaft
|
Fachklassifikation:
|
JEL:
C71 , C91 , D63,
|
Freie Schlagwörter (Englisch):
|
Cake-cutting , Selfridge-Conway , cut-and-choose , envy , perceived fairness , preference manipulation , experimentation and learning
|
Abstract:
|
Using a lab experiment, we investigate the real-life performance of envy-free and proportional cake-cutting procedures with respect to fairness and preference manipulation. We find that envy-free procedures, in particular Selfridge-Conway, are fairer and also are perceived as fairer than their proportional counterparts, despite the fact that agents very often manipulate them. Our results support the practical use of the celebrated Selfridge-Conway procedure, and more generally, of envy- free cake-cutting mechanisms. We also find that subjects learn their opponents' preferences after repeated interaction and use this knowledge to improve their allocated share of the cake. Learning reduces truth-telling behavior, but also reduces envy.
|
| Das Dokument wird vom Publikationsserver der Universitätsbibliothek Mannheim bereitgestellt. |
Suche Autoren in
Sie haben einen Fehler gefunden? Teilen Sie uns Ihren Korrekturwunsch bitte hier mit: E-Mail
Actions (login required)
|
Eintrag anzeigen |
|
|